dinsdag 19 mei 2009

Helaas..

..de kleine koolmeesjes hebben het niet gered!

Zo'n 7 à 8 dagen,vlogen de ouders af en aan met allerlei insecten en rupsen,maar zijn daar om één of andere reden gistermiddag mee gestopt.
Sinds gister miste ik de ouders ineens,maar er kwam nog steeds een hoop gepiep uit het nestkastje dus ik dacht "die komen wel weer terug",maar helaas..
Vanmorgen kwam er ook nog een gekwetter en gepiep uit het kastje,maar vanmiddag was het ineens akelig stil..(en de hele dag nog geen ouder-koolmees gezien.)

Vanmiddag heb ik op het forum van de Vogelbescherming een aantal vragen gesteld en na nog een poosje het nestkastje in de gaten te hebben gehouden,mocht ik het kastje voorzichtig openen om even te gluren of alles in orde was.
Ik heb het kastje van de schutting gehaald en samen met m'n man ge-opend..er lagen 4 dode koolmees kuikentjes en 1 on-uitgebroed eitje in..

Volgens degene die ik heb "gesproken" op het forum komt het voor dat koolmees-ouders het nest verlaten omdat ze vinden dat het aantal legsels te weinig is. Een koolmees legt zo'n 8 à 10 eitjes per legsel,dus in dit geval is 4 (5) erg weinig.Wat kan de natuur soms toch wreed zijn...

We hebben het nestje uit het kastje gehaald en het kastje gelijk schoongemaakt.

Wie weet vind een ander koolmees-paartje de weg naar "ons" nestkastje.Liefs,Renata

1 opmerking:

Me zei

via via op je blog gekomen...

sneu toch? het kan ook zijn dat 1 van de ouders iets overkomen is?
en dan red de andere het niet alleen om zoveel voedsel te vinden, veel te vermoeiend...dan beter de jong in de steek laten om zelf te overleven...
ouders moeten soms kiezen...en dan kiezen ze toch voor zichzelf!
bij mijn eendenkuikens heeft de moeder ook 1 jong achtergelaten om d'r anderen een kans te geven...dat jong stierf ondanks mijn bemoeienissen...
kijk maar eens op mijn blog als je interesse hebt?

http://memoiatelier.blogspot.com/2009/06/ik-ben-mama-geworden.html